Slechts 1 % van de kinderen eet voldoende groenten. Hoe krijg je kinderen weer aan de vitaminen? Een pleidooi van VU Hoogleraar Jaap Seidell (bron: www.Feedtheworld.nl, Lotte Sluiter) voor het betrekken van kinderen (en volwassenen!) bij hun eten door ze het zelf te laten verbouwen. Stadstuinen, al is het op balkon of vensterbank; door te doen, te kijken en te voelen is de stap naar proeven sneller gezet. Het onderstreep voor mij van de kracht van participatie en betrokkenheid als het gaat om veranderen van gedrag.

Een mooi voorbeeld uit de praktijk is Zelfoogsttuin De Nieuwe Ronde in Wageningen. Daar oogst ik nu een aantal jaren mijn groenten en ik ben daardoor ook zelf weer groenten gaan herwaarderen. Niet in de laatste plaats door de volle smaak van vers geoogste producten. Van biet tot doperwt. Maar ook omdat je ziet hoe er met aandacht en respect voor natuur aan je eten gewerkt wordt. Zien waar je eten vandaan komt, weten hoe het groeit en zelf het resultaat kunnen oogsten doet wonderen voor je eetpatroon.